30 Haziran 2014 Pazartesi

HAYAT ARKADAŞINIZ


 Günümüzde kronik hastalığı olan kişilerin sayısı giderek artmaktadır. Hepimizin çevresinde duyduğu hipertansiyon, şeker, kronik böbrek yetmezliği, kanser bunlardan sadece birkaçıdır. Bu hastalıkları olan kişiler, farklı tedavi şekillerine sahip oldukları gibi farklı yaşam şekillerine de sahip olurlar. Size bu hastalıkların her hangi birisinin tanısı konulduğunda o artık sizin hayat arkadaşlarınızdan biri olacaktır. Yaşamınızın geri kalan kısmını onunla birlikte sürdüreceksiniz.

Zaman zaman size itiraz edecek ve onunla geçinemediğiniz anlar olacaktır. Çünkü siz kahveyi bol şekerli içmeyi severken o bunu sevmeyecektir. Sadece içtiğiniz kahveye müdahale etmekle kalmayacak. Yediğiniz yemeklere, hobilerinize, alışkanlıklarınıza kimi zamanda çalışma temponuza karışacaktır. Hayatın her alanında olduğu gibi bu alanda da sizden fedakarlık istenecektir... Sizde bu yolda daha mutlu olabilmek için yaşam şeklinizi yavaş yavaş değiştirmeye başlayacaksınız. Artık yemekler daha tuzsuz, kahveler- çaylar daha şekersiz bir de alkol alıyorsanız azaltmanız hatta bırakmanız gerekebilir. Çok yoğun çalışıyorsanız yeni hayat arkadaşınız bunu da gözden geçirmenizi isteyebilir.Bu saydıklarıma sizde birçok madde ekleyebilirsiniz.

Bazı zamanlarda da beklenmedik bir anda birden fazla hayat arkadaşınız olabilir. Hatta bunlar bile aralarında anlaşmazlıklar yaşayabilirler. Kimisi fazla su içmenizden hoşlanmayabilir, kimisi şekerden, kimisi tuzdan…Birinin gönlü hoş olurken diğeri size zorluklar çıkarabilir. İşte burada asıl önemli görev size düşüyor. Aradaki dengeyi korumak size daha kaliteli ve uzun bir hayat sunacaktır.

Bu arkadaşlar sadece sizin yaşamınızda değişiklikler yaratmayacaktır. Çevrenizde ve ailenizde de değişiklikler olacaktır. Belki de ailenizden birini seçeceksiniz. Seçtiğiniz kişi bu yolda sizin elinizi sıkıca tutan, size her adımda yardımcı olan kişi olacaktır.Arada bir ziyaret ettiğiniz hastaneye,artık daha sık gitmeye başlayabilirsiniz.Çünkü bazı hayat arkadaşlarınızla ancak böyle mutlu olacaksınız.

Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey yaşamınıza yeni bir bakış açısı ile bakmak.Ve bir takım sorulara kendi içinizden cevaplar vermek.Bu durumda daha iyi neler yapabilirsiniz? Bunu yalnızca siz mi yaşıyorsunuz? Hayatınızdaki  kronik hastalıkla yaşam programınızı nasıl düzenleyebilirsiniz? Nelerden vazgeçmelisiniz? Neleri kazanmalısınız? Güçlü yönleriniz neler ve bunları nasıl kullanabilirsiniz? Yeni hedefleriniz var mı? Hastalığınızla ilgili yeterli bilgiye sahip misiniz?

            Saymış olduğumuz soruların sayısını arttırabilirsiniz.Hayatınızda gelişen olumlu şeylere biraz daha fazla odaklanarak moral ve motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.Her şey sizin baktığınız pencerenin rengine göre şekil değiştirecektir.Her anın kendine özgü güzelliğini fark edeceksiniz.Yeni hayat arkadaşınızı ne kadar hoş karşılar ve onunla yaşamayı severseniz o da size aynı şekilde cevap verecektir.İlk adımı onları sevmeye başlayarak atın ve onlardan korkmayın.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder