3 Kasım 2014 Pazartesi

MANTIKSIZ İNANÇLARIMIZ




Hızla akıp geçen zaman içinde hepimiz kendimize bir takım inançlar ediniriz.Sahip olduğumuz bu inançlar doğrultusunda da hayatımıza yön veririz.Başarılarımız, başarısızlıklarımız, kazançlarımız, kayıplarımız, sevinçlerimiz, üzüntülerimiz ve daha birçok şeyi onlara bağlı yaşarız.Yaşamın her alanında etkisini görmemiz mümkündür.Kimisinin farkındayız kimisinin varlığından bile haberdar değiliz.Oysa ki farkında olmadığımız ve bizim hayatımıza yön veren önemli inançlarımız vardır.
İnançlarımızı gözden geçirdiğimizde bunların kimisinin mantıksız inançlar olduğunu göreceğiz. Mantıksız inançlar, ilerlememizi engelleyen bizleri olumsuz yönde etkileyen inançlardır.Birçok mantıksız inancımızın, çocukluğumuzun ürünü olduğu genel bir kanıdır.Bu inançlar, ebeveynlerden veya önemli başka figürlerden özümsenmiş mesajlar olabilir.Bazen olumsuz düşüncelerimiz irade dışıdır ve nereden kaynaklandığının farkında olamayız.Bu inançların nerden kaynaklandığına bakılmaksızın, bilişsel terapistler inancın mantıklı mı yoksa mantıksız mı olduğuna karar vermek için dört ana kriter belirlemişlerdir.Bunlar:
1.       İnanç esnek mi (mantıklı) veya değişmez mi (mantıksız)?
2.       İnanç gerçek ile uyumlu mu (mantıklı), uyumsuz mu (mantıksız)?
3.       İnanç akla uygun mu (mantıklı), yoksa değil mi (mantıksız)?
4.       İnanç, birey ve bulunduğu sosyal grup için büyük ölçüde üretken sonuçlara öncülük ediyor mu (mantıklı), yoksa birey ve bulunduğu sosyal grubu verimsiz hale mı getiriyor (mantıksız)?
Yukarıda saymış olduğumuz dört madde bize inançlarımızın mantıklı mı yoksa mantıksız mı olduğunu göstermektedir.Fakat birçok mantıksız inancımızın kolay kolay farkına varamayız.Bu nedenle sizlere birkaç mantıksız inan örneği vermek istiyorum.
·         İnsanlar benim beklentilerime göre yaşamalılar, yoksa yaşam çekilmez olur.
·         İnsanlar bana adil davranmalıdır.
·         Benim için önemli olan herkes tarafından onaylanmalı ve kabul edilmeliyim.
·         Eğer istediğim her şeyi elde edemezsem, tamamen mutlu olamam.
·         Dünya berbat bir yer, çünkü bana hakkım olanı vermiyor.
·         Hiç kimseye güvenemezsin.
·         Hiçbir şeyi tamamlayamam/bitiremem.
Daha birçok mantıksız inanç sıralayarak listeyi uzatmamız mümkündür. Fakat burada önemli olan kendi sınırlayan inançlarımızı tespit ederek onları hayatımızdan çıkarmaktır.Çünkü onlar daha verimli ve mutlu yaşamamızı engelleyen şeylerden biridir.Sınırlayıcı inancınızı öğrendiğiniz zaman iki haftanızı onu hiç düşünmeden geçirmeyi deneyin. Hayatınızı olumsuz anlamda etkilediğini düşünüyor ve üstesinden gelemiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

                Unutmayalım ki bu hayatta neye inanıyorsak onu yaşıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder