18 Nisan 2014 Cuma

Şişmanlık pişmalıktır...


Obezite, günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Bilindiği üzere beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır.İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesidir. Karın doyurmak, açlığı bastırmak, canının çektiği şeyleri yemek veya içmek değildir.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir.

Günlük alınan enejjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vucutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Buna paralel olarak, günümüz teknolojisindeki gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakla birlikte, günlük hareketleri önemli ölçüde sınırlamıştır.

Tamda bu noktada bireylerin obeziteden korunmaları için yaşam şekillerinde bir kaç değişiklik yapabilmeleri mümkündür. Günlük hayatlarında dikkat edecekleri ufak detaylar sağlıklarını pozitif yönde etkileyecektir.Burada sağlık koçları olarak kişinin değişim konusundaki hedefine ulaşması için destek oluruz.Kişinin cevaplaması gereken bir kaç örnek soru sıralayabiriz.

ü  Kişi yediği besini ne için yediğinin farkında mı?

ü  Hangi durumlarda daha çok yemek yeme ihtiyacı duyuyor?

ü  Günde kaç öğün yemesi gerektiğini biliyor mu?

ü  Günlük tüketilmesi gereken besin gruplarını ve miktarlarını biliyor mu?

ü  Hareket etmesini engelleyen şeyler nelerdir?

ü  Sağlıklı yaşam için hayatında daha iyi yapması gereken bir şey var mıdır?

ü  Sosyal ortamlarda yemek tercihini nasıl ve neye göre yapıyor?

ü  Daha sağlıklı bir yaşam için atacağı ilk adım nedir?

ü  Bir uzmandan destek alamasına gerek var mıdır?

ü  Beslenme ile ilgili sınırlayıcı inançları var mıdır?

Bu sorular daha sağlıklı ve obeziteden uzak bir yaşam için sorulacak sorulardan sadece bir kaçıdır.Bireyde genetik olarak aşırı kilo alımına yatkınlık varsa, kişi bunun için önlemlerini almalıdır. Gerekirse alışkanlıklarını ve yaşam şeklini ona göre düzenlemelidir.

 Unutmayalım ki tercihlerimizden bizler sorumluyuz. Şimdi beden ve ruh sağlığınız için “Neleri yapmaktan vazgeçmeli ya da neleri hayatınıza eklemeli?” diye bir liste yapmakla başlayabilirsiniz. Hayatınızın ritminin devamı için sağlıklı beslenin. Bilmeliyiz ki şişmanlık pişmanlıktır.

 

Kaynak:www.thsk.saglik.gov.tr

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder